Kada početi sa programiranjem?

Da li ste roditelj 21. veka?

Prekomerna upotreba pametnih telefona i kompjutera već postaje sastavni deo života svakog deteta. Od igrica, videa do muzike, deca danas upijaju nova saznanja brže i bolje od svih prošlih generacija zajedno. Odvraćanjem od kompjutera i zabranama ne možemo postići mnogo. Ali imamo priliku da ih usmerimo I pomognemo da od tehnologije uzmu samo najbolje. Tehnologija koju naša deca konstantno konzumiraju zahteva i od nas kao roditelja da se prilagodimo.

MORAMO POSTATI RODITELJI 21. VEKA DA BISMO SE USPEŠNO NOSILI SA ODGOJEM DECE 21. VEKA.

Zašto baš programiranje?

Programiranje je veoma korisna veština kojom ce vaše dete razviti sposobnost rešavanja problema, kreativnost i veštine komunikacije. Programiranje razvija opštu logiku i sposobnost brzog prilagođavanja promenama. U budućnosti, kompjuteri će postati sastavni deo života u toj meri da će se nepoznavanje “jezika” kompjutera smatrati vrstom nepismenosti.

NIJE VIŠE U PITANJU UČENJE PROGRAMIRANJA VEĆ PROGRAMIRANJE DA BI SE USPEŠNIJE UČILO.

Za decu je korisno da od najranijeg doba počnu da razvijaju sposobnost računarskog razmišljanja (computational thinking). To obuhvata znanja matematike, osnova logike i algoritama, znanje koje će im kasnije omogućiti rešavanje kompleksnih inženjerskih problema. Pored IT-ja i mnoge druge oblasti poput umetnosti i dizajna, prirodnih nauka pa i biznisa i marketinga u sve većoj meri zahtevaju odlično vladanje kompjuterskim veštinama.

Kada je najbolje upisati dete na kurs programiranja?

Nikad nije rano! Za usvajanje novih znanja nema boljeg uzrasta od osnovne škole. Deca prirodno najbolje stiču osnovne sposobnosti u određenom opsegu godina pa bi ih upravo tada trebalo i najvise podsticati. Uz učenje matematike, prirodnih nauka, stranih jezika, savremeno obrazovanje će zahtevati i nekonvencionalne načine učenja.
Kako deca najbolje usvajaju znanje kroz igru i zabavu napravljeni su i alati i programski jezici namenjeni iskljucivo deci. Jedan od njih je i Scratch, besplatan programski jezik dizajniran na američkom MIT-ju.

Namenjen je uzrastu od 8 -16 godina i može se pokrenuti u browseru. Deca mogu da kombinuju vizuelne elemente, blokove, kojima pokreću karaktere, dodaju im zvuke i na taj način kreiraju interaktivne igre i animacije. Sve u cilju ispoljavanja kreativnosti i razvijanja veština rešavanja problema.
Priprema dece za novi svet uveliko traje iako školski sistemi u većini zemalja zaostaju. Kako su nastavni programi u većini skola neprilagođeni novim trendovima, svakom detetu koje za to pokaže interesovanje će biti potrebna i dodatna nastava u vidu dodatnih časova i kurseva programiranja i web dizajna.
Interesovanje dece za kompjutere treba podržati i omogućiti im dalji razvoj, razvoj koji je neophodan za moderan život i potpuno razumevanje tehnologije!

mbot

Osim Scratcha, Level up nudi i kurseve iz oblasti robotike i web dizajna. Robotika je fascinantna disciplina koja podstiče kreativnost, inovativnost i tehničke veštine kod dece. Kroz naše kurseve, deca će imati priliku da se upoznaju sa osnovama robotike i da stvore sopstvene robotske kreacije.

Web dizajn je još jedna važna veština koja omogućava deci da izraze svoju kreativnost i da stvore funkcionalne i estetski privlačne veb stranice. Naši kursevi iz web dizajna pružaju deci priliku da nauče osnove HTML-a, CSS-a i drugih tehnologija koje su ključne za kreiranje veb sadržaja.

Pozivamo sve roditelje da iskoriste priliku i upišu svoju decu na naše kurseve iz programiranja, robotike i web dizajna. Neka vaša deca budu korak ispred u digitalnom svetu i razviju veštine koje će im biti od neprocenjive koristi u budućnosti