Kako do posla nakon kursa? – iskustvo bivšeg polaznika

Pitali smo programera ono što vas najviše interesuje. Iz iskustva znamo da, kada ste na početku učenja, niste sigurni kojim putem poći. Mnogi naši polaznici nas pitaju za savet “šta i kako” posle kursa, a mi volimo da pitamo uspešne ljude koji su, isto tako, nekada, bili na samom početku.
Najbolji savet vam može dati osoba koja se nekada nalazila u istoj situaciji kao vi, stoga, naš intervju sa Goranom Kovčićem, android programerom, vam prenosimo u celosti u tekstu ispod.

1. Kako i zašto si odlučio da želiš da se baviš programiranjem?

Bio sam student završne godine na Elektronskom fakultetu na odseku telekomunikacija (projektantski smer), videvši da je moja struka došla u jednu fazu prezasićenja,
slabijeg investiranja u TK infrastrukturu, samim tim i zapošljavanja, odlučio sam se na novi korak. Rešio sam da se “okušam” u svetu programiranja.

2. Kakav je bio tvoj početak u učenju, kako si startovao?

Obzirom na skromnu bazu znanja koju sam imao, poslušao sam savete kolega da krenem sa HTML/CSS-om koji će biti uvod u nešto ozbiljnije. Naravno, danas se to podrazumeva da svaki srednjoškolac to mora da zna.
Web mi je uvek delovao preobimno, sa mnogo grana pa sam hteo da se fokusiram na nešto konkretnije i nešto van tog šablona. Android je bio jako popularan. Uz kraće informisanje, odluka je ubrzo pala. Android programiranje mi je postala želja i tada sam kontaktirao školu Level Up i na njihovu preporuku krenuo sa JAVA kursom na leto,
a na jesen i Android. Moram da priznam da mi je pohađanje Android programiranja znatno olakšano nakon osnova JAVE i smatram da je to bio pravi potez. Android sam savladao bez većih problema.

3. Nakon kursa kako si nastavio učenje?

Imao sam tu sreću da sam se samo 3 meseca nakon završetka kursa zaposlio u jednoj manjoj firmi kao Android programer, što mi je dalo veliku motivaciju jer je moja odluka za ovaj kurs bila prava. Na konkretnim problemima sam nastavio učenje koje je, moram da priznam, i najbolje. Imao sam sjajne ljude sa kojima sam radio i u svakom trenutku mogao da se konsultujem što za jednog početnika jako puno znači. Pored aktivnosti na poslu, svakodnevno sam kod kuće
“smišljao” sam svoje projekte kako bih vežbao, koristio literaturu na srpskom (Kumpjuter biblioteka), engleskom (Oficialni Developer sajt, Stackoverflow, tutoriali…). Najvažnije je shvatiti da IT industrija rapidno napreduje i da svakodnevno treba raditi na svom usavršavanju.

4. Kako si napravio portfolio s obzirom na to da nisi imao radnog iskustva?

Priložio sam završni projekat Level Up-a, kao i projekte na kojima sam radio sam nakon završenog kursa.

5. Kako si došao do prvog posla?

Na preporuku svog prijatelja, jer su hitno tražili Android programera, iskustvo nije bilo potrebno već da bude spreman da paralelno radi i uči.

6. Kako si zadovoljan svojim trenutnim poslom?

Firma u kojoj sam trenutno je iz Slovenije sa predstavništvom u Nišu. Jako sam zadovoljan i u njoj sam puno naučio, obzirom da sada radim i iOS i automatizaciju i testiranje softvera.
Ko bi rekao da ću pre četiri godine, iz Level up klupe doći čak do Ljubljane. :)

7. Savet za ljude koji žele da počnu da uče programiranje.

Ukoliko ste odlučili da se bavite IT-em, prvo NEMA ODUSTAJANJA ma koliko naporno bilo (ako nemate iskustva, biće). Drugo, ne žurite i budite strpljivi, savladajte osnove i idite korak po korak.
Treće, radite na sebi svakodnevno. Četvrto, savldajte stručne termine na engleskom, jer je jako malo na srpskom, a gotovo svaki dan ćete pročitati nešto novo.

8. Savet kako do prvog posla.

Što se početnika tiče, najpogodnije su manje firme. One su spremne na radnike bez iskustva i imaju strpljenja u pogledu njihove edukacije, što je za početnika prava stvar. Budite spremni i na vid prakse ukoliko je potrebno, svakako ćete steći uskustvo, radnu naviku, rad u timu što će Vam biti dobra preporuka u daljoj karijeri.
Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da vam je ulio nadu i volju da počnete, ili nastavite sa učenjem programiranja. Nama ostaje samo da vam poželimo sreću i pošaljemo poruku da se sve može postići uz trud i rad. Pravo vreme za novi početak je uvek SADA!