Od Level Up-a do uspešnog start up-a

Prvo da razjasnimo, start up je kompanija osnovana oko jedne originalne ideje, ideje koja ima potencijal da promeni svet. Start up kulturu pokreće strast mladih ljudi koji žele biti samostalni, kreativni i uspešni u rešavanju problema. Želja za uspehom projekta je upravo ono što izdvaja buduće preduzetnike, startup-ovce od prolaznika u moru odličnih ideja. Kako uspeh ne dolazi sam, potrebno je mnogo rada da bi se projekat pomerio sa mrtve tačke, jer u start up svetu ništa nije zagarantovano.

USPEŠAN START UP NE ČINE SAMO JEDINSTVENE IDEJE, VEĆ I ISTRAJNOST I POSVEĆENOST NJIHOVOM RAZVOJU.


U ovom procesu najteže je početi a da početak nije lak uverili smo se iz priče naših bivših polaznika, Dušana Dimitrijevića i Nemanje Ivankovića i njihove ideje da upišu kurs Android programiranja. Bili su spremni na sve izazove što ih je na kraju odvelo u pravcu osmišljavanja i kreiranja kvalitetnih aplikacija. Sa velikim uspehom su završili Telenor Smart City Challenge takmičenje i rešili su da sa nama podele svoje iskustvo i odgovore na neka pitanja.

Dušane, Nemanja Kako ste došli na ideju da upišete kurs programiranja?

Dušan: Oduvek smo pokazivali interesovanje za računare, i oduvek smo želeli da naučimo programiranje i bavimo se razvojem aplikacija. Znali smo kakvi nas sve izazovi čekaju, i da to nije lako, ali nismo ni u jednom trenutku želeli da odustanemo.
Nemanja: Takodje i jedan od razloga zašto smo bili zainteresovani da se bavimo programiranjem jeste nekoliko primera tehnoloških start up-ova koji su nas inspirisali da pokrenemo sopstveni start up.

Kako je započela vaša saradnja?

Dušan: Sve je počelo u Level up školi. Nemanja i ja smo upisali isti kurs programiranja i tu smo se i upoznali, ali i počeli zajedno da radimo. Znali smo da je mnogo truda i rada bilo potrebno uložiti nakon kursa kako bi unapredili naše znanje i bili u mogućnosti da još bolje i lakše rešavamo probleme. Krenuli smo da radimo sitne poslove preko poznatih freelancing platformi, i to je bilo vrlo zanimljivo iskustvo. Pričati sa strancima, slušati njihove ideje i praviti za njih softverska rešenja za nas je bio jedan veliki plus što nam je i omogućilo da još više napredujemo.

KRENULI NA KURS A ZAVRŠILI NA TELENOR SMART CITY CHALLENGE TAKMIČENJU.

Šta je Telenor Smart City Challenge i kakvo je bilo vaše iskustvo?

Dušan: Telenor Smart City Challenge je takmičenje za najbolja rešenja bazirana na aplikacijama za širok spektar urbanih problema u oblasti ekologije, saobraćaja, prevoza, putovanja i kupovine. Sve ovo je nama zvučalo veoma interesantno i s obzirom na to da smo već imali u planu da realizujemo neku ideju, mislili smo da je ovo idealna prilika da proguramo nasu ideju i pokažemo je ostalima koji bi bili zainteresovani da ulože u nju ili daju neki doprinos. Ovo takmičenje nam je upravo to i pružilo. Nakon sto smo konkurisali sa idejom da napravimo aplikaciju za mali fudbal pomoću koje će se okupljati ekipe i tražiti terene u blizini, komisiji se to dopalo i pružili su nam šansu plasmanom u uži izbor takmičenja. To nas je dosta motivisalo i znali smo da je ovo prava stvar i da je treba maksimalno iskoristiti.
Nemanja: Krenuli smo u fazu razvoja aplikacije i nakon obuke u ICT Hubu u trajanju od tri meseca došlo je vreme da se donese odluka o tri najbolja softverska rešenja za pametne gradove. Naše rešenje je osvojilo drugo mesto i nema reči kojima bismo opisali tu sreću zato što je to bio veliki uspeh za nas, pogotovo zbog toga što smo se nasli u konkurenciji sa veoma iskusnim timovima. Za nas je sve ovo bilo jedno predivno iskustvo, gde smo stekli dosta novih poznanstava i naučili puno o Start up zajednici.

Ovo je samo jedan podstrek i dokaz da zaista možemo i da nikada ne treba odustajati i da uvek treba davati svoj maksimum kako bi nešto postigli u životu.
Dušan i Nemanja su svoje karijere Android developera nastavili u firmi Solaris Development gde uspešno kreiraju i razvijaju aplikacije. Praktično znanje koje su stekli na kursu android programiranja im je pomoglo da steknu nova iskustva i prošire svoje mogućnosti za napredovanje.