Revit budućnost projektovanja

Imate li veze sa arhitekturom, građevinom?

Napredak tehnologije u svim oblastima je nešto što se dešava pred našim očima i to neverovatnom brzinom. U arhitekturi i građevini ipak se ona možda i najsporije odvija, pogotovo na našim prostorima. Ali kad dodju veliki projekti i veliki zahtevi onda se nađemo nespremni i uglavnom drugi dobijaju dobre poslove jer su kvalifikovaniji od nas. Ne mora da bude tako, možemo i mi da pratimo trendove.

Šta je Revit?

Revit je Autodesk-ov program koji je namenjen arhitektama, građevincima, mašinskim inženjerima i drugim inženjerima koji su u funkciji građevinskog objekta. On omogućava da korisnici projektuju objekat i njegovu celokupnu strukturu u 3D-u zajedno sa njegovim mnogobrojnim komponentama, kao što su nameštaj, prozori, stubovi, cevi, koduktori itd. Uz pomoć Revita se gradi virtualni objekat sa svim potrebnim elementima. Revit je 4D BIM (Building Information Modeling) i opremljen sa različitim alatima da se planiraju i prate različite faze u životnom ciklusu jednog građevinskog objekta, od koncepta do građenja i kasnijeg održavanja.

BIM (BUILDING INFORMATION MODELING) JE SADAŠNJOST, A USKORO ĆE POSTATI I STANDARD KOJI JE NEOPHODNO ZADOVOLJITI.

Zašto baš Revit?

Revit je iz porodice programa kao što su AutoCAD i 3D MAX. Samim tim je međusobna komunikacija tih programa daleko jednostavnija nego sa nekim drugim programima. Takođe skoro svima u oblasti arhitekture i građevinarstva je poznata slava AutoCAD-a, koji je takođe prihvaćen sa poteškoćama kada je prvi put izašo. Revit je sad već sazreo i isproban program koji je prvi put izašao 2000 godine i dosta je toga od tada unapređeno i kalibrisano.

UZ POMOĆ REVITA SE GRADI VIRTUALNI OBJEKAT.

Koliko se koristi Revit u inostranstvu?

U svetu je Revit već uzeo primat u odnosu na AutoCAD, pogotovo u Americi. Skoro za svaki ozbiljan posao u inostranstvu za arhitekte i građevince potrebno je dobro poznavanje Revit-a. Evo i jednog dijagrama koja pokazuje koliko se koji program korsiti za projektovanje (mada ima još uvek onih kojima su papir i olovka nezamenljivi). Možete primetiti da je Revit glavni igrač sa 33.3%. Ovo su istraživanja koja su sprovedena krajem 2016 godine, a Revit ima svakako trend rasta kao novi progam.

Koji su prvi koraci?

Svetski trend Revita preliće se i na naše prostore. Ako već niste sada je pravo vreme da krenete sa obukom. Level up će po prvi put u Nišu organizovati letnji kurs projektovanja uz pomoć Revita. Svi oni koji su zainteresovani mogu da se dodatno informišu slanjem maila na info@levelup.rs