Šta je to freelance?

Freelancing kao izlaz za Nišlije!

Freelancer! Reč koju ste nebrojeno puta čuli od 2011. godine, kada je krenula ekspanzija ovakvog vida zarade, pa do danas kada je Srbija među vodeće četiri zemlje u Evropi. Šta je ustvari freelancing? Na našem jeziku bi se moglo prevesti kao honorarni, povremeni posao, a freelancer kao honorarac, slobodnjak. Ako biste nekoj dami u Kazandžijskom sokačetu rekli da ste slobodnjak mogla bi pogrešno da Vas shvati, tako da ipak koristite freelancer kao i mi u nastavku teksta. Često ljudi koji se prvi put prijavljuju na sajtove ovakvog tipa i ne znaju ko zapravo nudi poslove i za koga bi radili. Kao što ste Vi u potrazi za dobrim poslom, tako je neko sa druge strane u potrazi za dobrim radnikom. Freelance sajt je tu da bi vas spojio sa vašim potencijalnim poslodavcem.

Ko sve može da bude Freelancer?

Uglavnom se ovaj pojam vezuje za programere, dizajnere, internet-marketing stručnjake… Međutim, na freelancing sajtovima imate poslove i za arhitekte, novinare, kopirajtere, fotografe, prevodioce i u poslednje vreme je povećan broj poslova za lične asistente. Ako se snalazite u wordu i excelu a uz to odlično znate engleski jezik zašto ne biste i vi probali ovako nešto? Naravno, imajte na umu da je satnica dosta manja od recimo IT stručnjaka, kojima je satnica u proseku oko 20$.

Kakav početak možete da očekujete?

Od nekog iskusnog freelancera često ćete čuti kako je sam svoj gazda, i bira svoje radno vreme i klijente. Ovo zaboravite, bar za sada, Vaš početak će izgledati ovako, radićete jako puno za jako malo para i to ako imate sreće da pogodite neki posao bez ikakvih prethodnih referenci. Da biste dobili prvi posao, dobro popunite vaš profil, napišite šta znate da radite i budite 100% iskreni u tome, jer ako napišete da nešto znate da radite, a ne znate, onda ste u problemu. Vrlo je važno da taj prvi posao prođe kako treba, neka Vam bude cilj pre svega da dobijete dobar feedback od vašeg poslodavca, pa tek onda eventualna zarada. Vi ste sada preduzetnik pa se tako i ponašajte na internetu, razmišljajte kao preduzetnik, ponašajte se kao preduzetnik, unapređujte svoj posao i sebe svakodnevno. Nedostatak pravog obrazovanja i veština, svakako Vam jesu bitna prepreka na ostvarenju ovakvog sna. Ipak, bez obzira na godine ili prethodno obrazovanje, danas postoji ogromna šansa da se svako, pod jednakim uslovima, obrazuje i usavrši sebe i postane član velike svetske mreže freelencera.

Hoću da budem freelancer, šta dalje?

Jedan od popularnijih freelance sajtova je svakako UPWORK. Registracija nije komplikovana tako da ne sumnjamo da ćete se snaći. Postavite neku Vašu lepu fotografiju, gde se jasno vidite. Ne morate biti u odelu i nemojte je provlačiti kroz filtere kao na Instagramu. Obavezno popunite ceo profil, ako niste sigurni kako, pogledajte profile drugih korisnika iz Vaše kategorije.

Pažljivo pogledajte poslove koji se nude i izaberite neki posao koji ste 99% sigurni da možete da odradite kvalitetno, ako u tom trenutku nema nešto što Vam leži, ne žurite. Sačekajte nekoliko dana biće nešto i za Vas. Obično se za prvi posao čeka i po nekoliko nedelja, u zavisnosti od Vaših veština, ali ne gubite nadu. Kada se konačno neki poslodavac odluči baš za Vas, budite što profesionalniji, slobodno postavljate pitanja kako biste pronašli najbolje moguće rešenje, jer često on ne misli isto što i Vi i ništa se ne podrazumeva. Posao možete ugovoriti po projektu a možete da radite i na satnicu. Ako nas pitate preporučujemo plaćanje po radnom satu.

Pri formiranju cene imajte na umu da freelance sajtovi uzimaju određenu provizuju, oko 9%, koja Vam se skida automatski. Da biste prebacili novac sa nekog freelance sajta, morate da ga povežete sa nekim vašim nalogom, Scrill, Payoneer, Paypal, devizni račun… Naš savet je da otvorite Payoneer karticu preko koje možete podizati novac na bankomatima u Srbiji, plaćati preko interneta pa čak i kupovati u lokalnim prodavnicama.

Ako uzmemo u obzir da za prosečan posao na Upwork-u bude i 40ak prijava od strane freelencera, jako je teško da baš vi dođete do poslodavca ukoliko nemate nijedan urađen posao i dobre komentare.

Jedan od starih, dobrih trikova jeste da uradite sami sebi marketing. Idealno bi bilo da imate nekog prijatelja u inostranstvu, da on postavi neki posao na Upwork-u i da vi nekim “čudom” dobijete taj posao i da, naravno, budete super ocenjeni. Ovde vam je dovoljno da uložite 50e, Upwork bi vam uzeo 20% za ovaj posao, tako da ostajete bez 10e, ali gledajte na to kao na investiciju i na neku vrstu reklamiranja. Ovo vam predlažem jer vecina prijava koja stižu za neki posao je od freelencera koji imaju jako mali broj poslova (čitaj 0). Većina poslodavaca uzima u obzir samo one sa nekom istorijom(iskustvom), tako da se više ne borite sa njih 40 već možda njih 10-ak te je šansa da budete izabrani za posao daleko veća.

Ono što Vam daje blagu prednost u odnosu na konkurenciju iz Azije je da se srpski freelanceri kotiraju jako dobro na američkom i evropskom tlu. Pored Upworka jako popularni sajtovi za freelancing su TOPTAL, FREELANCER, GURU, ako se iskljucivo bavite dizajnom potražite posao na 99design i obavezno napravite svoj portfolio na BEHANCE-u i nalog na LINKEDIN-u. Ukoliko nemate uslova i koncetracije kod kuće, možda bi trebalo da razmislite o radu u coworking prostoru. U Nišu ih ima dva, o njima pišemo nekog narednog puta. E da, ako očekujete probleme, to je skroz opravdano-imaćete ih siurno. Rešenje? Nudimo i to… Google

NAZAD NA BLOG